19 Μαρτίου 2010

overexcitement

Καλοκαιρινές μέρες συνήθως, όταν χτυπά το τηλέφωνο και σου φέρνουν επιτυχή αποτελέσματα- που να’ ναι και με βαθμό! Μέσα σε ένα δωμάτιο μακριά κάπου, ψάχνοντας να βρω ίντερνετ να ειδοποιήσω ότι όλα καλά… και εγώ και όλα τα άλλα. Στο αεροδρόμιο, στις αφίξεις που δεν θες άλλο τίποτα να προλάβεις και επιτέλους μιλώ για ώρες ατελείωτες με εγχώρια χρέωση με τη μαμά και να λέμε τα πάντα.


Overexcitement είναι η ανακούφιση και η ηρεμία όταν έχεις φτάσει στον προορισμό σου. Όσο πιο μακρινός και περίπλοκος, τόσο πιο δυνατή η ένταση και η ανακούφιση και-δεν-έχω-λόγια αίσθηση φτάνοντας που όλα πήγαν καλά και όλα όσα δεν τόλμαγες να σκεφτείς είναι έξω από την πόρτα σου.




Όταν σβήνουν τα φώτα του σταδίου, ακούγονται εκατομμύρια καμπανάκια να ηχούν και μόνο «πυγολαμπίδες» δίνουν το φως τους από τις κερκίδες και το ολυμπιακό στάδιο πάλλεται στους ήχους μιας καρδιάς.

(τελετή έναρξης των ολυμπιακών μια αυγουστιάτικη νυκτα)

Overexcitement δεν είναι μόνο όλα αυτά που ζούσες μέσα στο στάδιο εκείνη τη στιγμή-και όλες τις προηγούμενες μέρες των προετοιμασιών- είναι όλα αυτά που δεν μπορούσαν να περάσουν μέσα από την τηλεόραση.





{……….}

Overexcitement είναι το χαμόγελό Του και ο πανικός και η ταραχή και η υπερδιέργεση που σου προξενεί.





Μια παράσταση χορού, ενας μονόλογος, μια μελωδία που τα ματια σου τρεχουν και τρεχουν δακρυα γιατι σκανε τοσο εντονα αυτά που βιώνεις μέσα από μια σκηνή και δεν αντεχεις άλλο να στοιβαζονται τα συναισθηματα που συσσορευονται και ζητουν δρομο προς τα εξω.


Overexcitement είναι να νιώθεις émerveillée.




Η πρώτη φορά που πήγα στην πόλη που έμελλε να με φιλοξενήσει για 5 χρόνια και κοιταγα με περιεργεια εξω από τα παραθυρα αναρωτουμενη, «ώστε φτασαμε, ώστε εδώ είναι, εδώ είναι το υπολοιπο της ζωής μου?». Η πρώτη βόλτα στο Παρισι που ειχε ήλιο και εγω ήθελα να το δω από ψηλά.


Overexcitement είναι η πρώτη μέρα που μένω σε κάθε καινούριο μου σπίτι.




Overexcitement είναι να σε καίνε τα μυαλά των συνομιλητών σου.



Overexcitement είναι να μην προφταίνεις να τα πεις όλα.



Overexcitement είναι να λαμβάνεις ένα δώρο καρδιάς που δε στο χρωστάει κανείς αλλά στο δίνει και εσύ θες να δώσεις πίσω τον κόσμο όλο, γιατί θες μόνο.




Υπάρχουν λέξεις που δεν μεταφράζονται όσο πλούσιο λεξιλόγιο και αν έχεις στην άλλη γλώσσα - εχουν συνώνυμο μονο στο λεξικό των συναισθημάτων.


Ποτέ δεν έβαλα αυτά τα συναισθήματα στο χαρτί και δεν θέλω αλήθεια, δεν ξεχνάς όμως την ύπαρξη τους και την αιτία τους.



Αναμένοντας το υπόλοιπο της ζωής μου…

(για Πολύ ή λίγο άραγες?)

Αναμένοντας να ξανααισθανθώ κάπως έτσι… Overexcitement.

4 σχόλια:

  1. Overexcitement einai na metras tis wres mexri to epomeno xamogelo tou
    Overexcitement einai na vgaineis to prwi apo to spiti kai na anagnwrizeis sthn atmosfaira le printemps, kai na xamogelas giati de moiazei me thn anoiksh ths allhs sou polhs, alla einai ki auth dikh sou.
    Overexcitement einai na perimeneis na xtyphsei to thlefwno pou ksereis pws tha xtyphsei kai parol'auta n'agwnias sa na mhn.
    Overexcitement einai na mhdenizeis tis antistrofes metrhseis sou.
    Overexcitement einai na se krataei sthn agkalia tou kai na'nai kathe fora opws h prwth fora.
    Overexcitement einai na perimeneis pote to koritsi pou gnwrises sthn kouzina prin apo 1.5 xronia kai pou einai overexcited pio eukola apo opoiadhpote filh sou tha se parei thl na sou pei oti gyrizei pisw. Sto spiti.

    :) :*

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αχ μου θύμισες την Sylvie Guillem στο "sacred monsters". Μιλούσε νομίζω για τα Χριστούγεννα... που κοιτάς το δέντρο σου, τα δώρα σου, και νιώθεις απλά emerveillée. Και επαναλάμβανε "emerveillée" , "emerveillée", "emerveillée", και προσπαθούσε να εξηγήσει τι σημαίνει αυτή η λέξη, που δεν μεταφράζεται.
    Τα Γαλλικά μου δεν έχουν φτάσει ακόμα σε τέτοιο επίπεδο ώστε να καταλαβαίνω τη λέξη από μόνη μου, αλλά με τη βοήθειά σου το έπιασα επιτέλους.
    Στιγμές που αυτά που νιώθεις απλά σε ξεπερνάνε, που υπάρχεις απλά με το να νιώθεις, που είσαι μόνο ψυχή που αιωρείται... Πολύ όμορφο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ααααα ναι!!! απο εκεί είναι!από το Sacred Monsters!!!!!!!émerveillée..με δύο e και τόνο για τα κοριτσάκια...;)
    ειναι το αίσθημα που δεν μπορεις να περιγράψεις- πόσο μάλλον να μεταφράσεις....

    merci...:)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή